Lasersäteen mittausten suoritustiheys vaihtelee merkittävästi eri teollisuuden aloilla. Metallinjalostuksessa, jossa laserlaitteet ovat jatkuvassa käytössä, suositellaan mittauksia neljännesvuosittain. Elektroniikkateollisuudessa, missä tarkkuusvaatimukset ovat erityisen korkeat, lasersäteen ominaisuudet tulisi tarkistaa vähintään 3-4 kuukauden välein.
Autoteollisuudessa on yleistä noudattaa suunniteltua mittauskalenteria 2-3 kuukauden välein varsinkin laserhitsauksessa käytettävien laitteiden osalta. Raskaassa teollisuudessa, kuten teräksen ja nikkelin tuotannossa, mittaukset ovat osa määräaikaishuoltoja, joita toteutetaan tyypillisesti puolivuosittain.
Lääketieteellisessä teollisuudessa ja puolustusteollisuudessa, missä tarkkuus on kriittistä, lasersäteiden ominaisuuksia seurataan tiheämmin, usein kuukausittain. Valmistajien omat suositukset ovat ensisijainen ohje mittaustiheyden määrittämiseen, mutta käyttöympäristön erityispiirteet voivat edellyttää tiiviimpää seurantaa. Tehokkaiden ja tarkkojen tuotantoprosessien varmistamiseksi tutustukaa PRIMES lasersäteen mittausratkaisuihin, joilla valvotte laitteidenne optimaalista toimintaa.
Lasersäteen mittaustiheyteen vaikuttaa ensisijaisesti laitteen käyttötiheys. Jatkuvassa kolmivuorokäytössä olevat laserlaitteet vaativat useammin tarkastusta kuin satunnaisesti käytettävät. Tällaisissa tapauksissa on suositeltavaa tehdä perusmittauksia jopa kuukausittain ja kattavampia analyysejä neljännesvuosittain.
Teollisuuden ala määrittää osaltaan vaadittavan tarkkuustason. Elektroniikan mikrohitsauksessa tai lääketieteellisten instrumenttien valmistuksessa lasereiden parametrien vakaus on kriittisempää kuin esimerkiksi paksujen metallilevyjen leikkaamisessa. Mitä tarkempi sovellus, sitä tiheämpää mittausta yleensä vaaditaan.
Ympäristöolosuhteet ovat merkittävä tekijä mittaustiheyden määrittämisessä. Pölyiset, kosteat tai lämpötilavaihteluille alttiit ympäristöt voivat vaikuttaa lasersäteen ominaisuuksiin nopeammin. Erityisesti metalliteollisuudessa, missä ilmassa on runsaasti metallihiukkasia, optiikan likaantuminen voi muuttaa säteen ominaisuuksia odottamattomasti.
Viranomaisvaatimukset ja laatustandardit asettavat usein minimivaatimukset mittaustiheydelle. ISO-standardit, kuten ISO 11554 lasersäteiden tehomittauksille, voivat määrittää tarkastusvälit tietyillä aloilla. Myös asiakkaiden omat laatuvaatimukset saattavat edellyttää säännöllisempiä mittauksia ja dokumentointia.
Säännöllinen lasersäteen mittaus parantaa tuotantolaatua huomattavasti. Kun lasersäteen ominaisuudet kuten teho, fokusointi ja säteen profiili pysyvät optimaalisina, myös työstön laatu pysyy tasaisena. Tämä näkyy erityisesti hitsien laadussa ja leikkausjäljen tarkkuudessa.
Odottamattomat tuotantoseisokit vähenevät merkittävästi ennakoivan mittauksen avulla. Kun lasersäteen parametrien heikkeneminen havaitaan ajoissa, korjaavat toimenpiteet voidaan suunnitella hallitusti normaalien huoltoseisokkien yhteyteen. Näin vältetään kalliit tuotantokatkokset, jotka voivat helposti maksaa tuhansia euroja tunnissa.
Laserlaitteiden käyttöikä pitenee selvästi säännöllisen mittauksen ja siitä seuraavien huoltotoimenpiteiden ansiosta. Optiikan säännöllinen puhdistus ja tarvittaessa vaihto ennen kriittistä kulumista ehkäisee kalliimpien komponenttien, kuten resonaattorin tai ohjauselektroniikan, vaurioitumista.
Työturvallisuus paranee, kun laitteiden toimintaparametrit pysyvät valmistajan määrittelemissä rajoissa. Hallitsemattomat muutokset lasersäteen tehossa tai fokusoinnissa voivat aiheuttaa odottamattomia tilanteita, jotka pahimmillaan vaarantavat työntekijöiden turvallisuuden.
Pitkällä aikavälillä säännöllinen mittaus tuottaa merkittäviä kustannussäästöjä. Ennakoivat huoltotoimenpiteet ovat aina edullisempia kuin yllättävät korjaukset, ja tasainen tuotantolaatu vähentää hylättyjen kappaleiden määrää tuotannossa.
Mittaustulosten järjestelmällinen dokumentointi on yksi tärkeimmistä parhaista käytännöistä. Jokaisesta mittauksesta tulisi tallentaa vähintään päivämäärä, mittaajan tiedot, käytetyt mittausmenetelmät ja -laitteet sekä saadut tulokset. Tämä mahdollistaa pitkäaikaisen seurannan ja trendien havaitsemisen lasersäteen ominaisuuksissa.
Ennakoiva huolto-ohjelma, joka perustuu säännöllisiin mittaustuloksiin, on tehokas tapa varmistaa laserlaitteiden toimintavarmuus. Mittaustulosten perusteella voidaan ajoittaa esimerkiksi optiikan puhdistukset, jäähdytysnesteiden vaihdot ja resonaattorin huollot optimaalisesti, ennen kuin ongelmia ilmenee tuotannossa.
Kriittisyysluokittelu auttaa kohdistamaan mittausresurssit tehokkaasti. Kaikki laserlaitteet eivät vaadi samaa mittaustiheyttä, vaan mittaukset kannattaa priorisoida tuotannon kannalta kriittisimmille laitteille ja tarkinta työstölaatua vaativille sovelluksille.
Ammattilaisten konsultointi on tärkeää erityisesti vaativimmissa mittauksissa. Vaikka perusmittauksia voidaan tehdä omalla henkilöstöllä, laajemmat analyysit kuten säteen profiilin mittaukset ja M²-parametrin määritys vaativat erityisosaamista ja tarkkoja mittalaitteita. Näissä tapauksissa kannattaa hyödyntää lasertekniikan asiantuntijoiden palveluita.
Kun haluat varmistaa laserlaitteidesi optimaalisen toiminnan ja tuotantolaadun, ota yhteyttä Apricon Oy:n asiantuntijoihin. Meiltä saat parhaat ratkaisut koko lasersäteen elinkaaren hallintaan. Ota yhteyttä ja varmista teollisuuslasereidesi luotettava toiminta.
– TRUMPF Laser Community #39/2024
Laser Community #39/2024 Kestävä kehitys: Lasertekniikan avulla maailma on kestävämpi Euro 7: LMD :llä käytänössä kulumattomat jarrulevyt Näytöt: kesä, aurinko, älypuhelin…
Katso kaikki uutiset Museokatu 7 (kartta)
11100 RIIHIMÄKI
Puh: +358 (0) 10 217 6560
Fax: +358 (0) 10 296 6560