LMF jauhepetimenetelmä on valmistusmenetelmä, jossa työkappale rakennetaan kerros kerrokselta vähitellen jauhepetiin. Laser sulattaa metallijauheen materiaalikerroksina tarkalleen komponentin CAD-rakennetietojen määrittelemiä geometrioita pitkin. Prosessi tunnetaan nimellä metallin 3D-tulostus myös termit laser sintraus on myös käytössä teollisuudessa. Prosessi soveltuu optimaalisesti geometrisesti monimutkaisten osien sarjatuotantoon, jossa voi olla kapeita sisäisiä kanavia ja onteloita, joita ei voida tuottaa tavanomaisilla menetelmillä, kuten sorvaus tai jyrsintä, voidaan valmistaa. Komponentit, joilla on korkea vakaus ja vähäinen paino voidaan valmistaa helposti teollisella 3D-tulostimella, esimerkkinä räätälöidyt implanttit ja proteeseit. Lisäksi metallien 3D-tulostus on kestävä tuotantomenetelmä, koska verrattuna materiaalia poistaviin valmistusmentelmiin, siinä ei synny jätettä. Lähes kahden vuosikymmenen kokemuksella metallien 3D-tulostuksesta TRUMPF tarjoaa täydelliset paketit teollisuuskypsäille jauhepetiprosesseille, jotka koostuvat koneista, palveluista ja digitalisaatiosta yhdestä lähteestä. Osan suunnittelemisesta aina valmiiseen tuotteeseen ja pidemmälle – kattamme koko prosessiketjun puolestasi.
Jauhepetiprosessi alkaa komponentin virtuaalisesta 3D-mallista. Ohjelmointityökalussa 3D-malli sijoitetaan kasvatusalustalle ja siihen suunnitellaan jauhepetiprosessin vaatimat tukirakenteet. Tulostusprosessia varten komponentit hajotetaan yksittäisiksi kerroksiksi (viipaleiksi) ja määritetään vastaavat laserradat (ääriviivat ja täytöt). Työkappale rakennetaan lopulta kerroksittain metallijauheesta prosessikammiossa olevalle kasvatusalustalle. Kammiossa ovat vierekkäin syöttösylinteri, rakennussylinteri ja ylivuotosylinteri. Recoater siirtää ohuen jauhekerroksen syöttösylinteristä rakennussylinteriin (1). Sitten laser sulattaa jauhekerroksen osan muodon vaatimalla tavalla. Muoto sulaa tiukasti kiinni alla olevaan kerrokseen (2). Seuraavassa vaiheessa rakennussylinteriä lasketaan yhden jauhekerroksen verran alemaksi (3). Näin komponentti rakentuu kerros kerrokselta metallijauheeseen. Ylimääräinen jauhe pyyhkiytyy recoaterin avustamana ylivuotosylinteriin. Prosessia toistetaan, kunnes komponentti on rakennettu kokonaan. Tuottavuuden lisäämiseksi TRUMPF:n 3D tulostimissssa voidaan käyttää useita lasereita, jotka toimivat samanaikaisesti (multi-laser optio). Ylimääräinen metallijauhe poistetaan lopulta valmiista osasta purkuasemalla. Komponentti irroitetaan sitten kasvatusalustasta, esimerkiksi tarkkuus vannesahalla tai tarkkuus kiekkoleikkurilla, myös tukirakenteet, jos niitä on, poistetaan mekaanisesti. Tarvittaessa tulostettu kappale voidaan esimerkiksi lasikuulapuhaltaa raepuhalluskaapissa halutun pinnanlaadun saavuttamiseksi.
Users can directly create functional components – e.g. flexible or rotatable structures – from 3D CAD models using LMF.
Using LMF, components with conformal cooling can be produced. They dissipate the heat right where it is created.
Additive manufacturing allows you to construct delicate structures in a complex arrangement.
Freedom in design: During 3D printing, the design determines the production of the component – unlike in conventional production processes.
Practically no setup time is required in the case of 3D printing. Due to the option of multilaser and automation components, you can further increase the efficiency of your production.
The industrial part and powder handling from TRUMPF increases the productivity of your production.
A closed powder circuit ensures a clean and safe production environment.
Käsikäyttöisissä laserlaitteissa on suuri riski lasersäteen tahattomaan heijastumiseen. Siksi niiden käyttäjien ja ympäristön laser-suojaus on erittäin tärkeää. Laser voi aiheuttaa…
Katso kaikki uutiset Museokatu 7 (kartta)
11100 RIIHIMÄKI
Puh: +358 (0) 10 217 6560
Fax: +358 (0) 10 296 6560